inci psikoloji

Pendik/İstanbul

Doğu Mahallesi Papatya Sokak Yurttan Apartmanı no:17 Dare: 2

0552 844 26 26

10.00 - 20.30

TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Aşırı ve uzun süreli stresin neden olduğu duygusal, zihinsel ve fiziksel tükenme durumu olan işyeri tükenmişliğidir. Tükenmişlik, başarıyla yönetilemeyen kronik işyeri stresinin sonucu olarak ortaya çıkan bir sendromdur. Tükenmişlik, özellikle mesleki bağlamlarda gerçekleşir ve bulunur ve yaşamın diğer alanlarındaki deneyimleri tanımlamak için uygulanmamalıdır. İşyerindeki gerçekleşen kronik stresten kaynaklı yaşam kalitesini büyük ölçüde bozulduğundan kaynaklı gerçekleşir. Bu konuda uyaranlara takip edip işaretlerinin farkında olmak çok önemlidir.
Tükenmişlik Sendromu genellikle depresyonla karıştırılmaktadır ama tamamen farklı durumlardır. Tükenmişlik, tıbbi bir hastalık olan depresyondan farklı olarak duygusal, zihinsel ve fiziksel bir bitkinlik durumu olarak tanımlanan çeşitli belirtilerden oluşan bir durumdur. Herhangi bir anormal belirti ve semptom varsa, sorunu uygun ve zamanında tedavi planları ile doğru bir şekilde ele almak için psikiyatristler ve zihinsel uzmanlarla tıbbi danışmanlık yapılması şiddetle tavsiye edilir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

a)İşle ilgili faktörler
İşyerinde çok fazla sorumluluğun olması, İşyerindeki hedeflerin karşılanmazsa, kişide endişeye yol açabilir.
Sürekli stresli bir çalışma ortamı dahil olmak üzere çevresel faktörler ve arkadaşlık ilişkileri.
Yapmak için eğitim almadığınız, hoşlanmadığınız veya tutku duymadığınız bir işi yapmaya kendinizi zorlamak.


b)Yaşam tarzıyla ilişkili faktörler
Çok çalışmak, kendine yeterli dinlenmek için zaman ayırmamak.
Ailenin en büyük gelir kaynağı olan reisi olmak veya yaşlı anne-babanın bakımından tek başına sorumlu olmak.

c)Kişisel özelliklerle ilişkili faktörler
Kolay streslenen biri olmak, mükemmeliyetçi olmak ya da işinizden çok şey beklemek.
Geri çekilmek, iş arkadaşlarınızla karışmamak veya muhtemelen çok esnek olmamak ve işinizin her yönü üzerinde kontrolünüzü uygulamak istemek.
Ayrıca tükenmişlik sendromu, uykusuzluk, her gün işe gitmeden önce kaygı, yorgunluk ve bitkinlik hissi gibi fiziksel belirtilerle sonuçlanabilirken, baş ağrısı, mide bulantısı ve ağrıyan bir vücut da mümkündür. Bu semptomların etkisi, işyeri verimliliğinin azalmasıdır.
Tükenmişlik sendromunun bazı belirtilerini göstermeye başladığınızı fark ederseniz, aşağıdaki yaşam tarzı düzenlemelerini yapmaya çalışmalısınız:
Bol bol dinlenin.

Sağlıklı, dengeli bir diyet yapın ve sigara, alkol veya çok fazla kahve içmek gibi uyarıcılardan kaçının.
Fırsatınız varsa, kendinize işten biraz zaman ayırmak için biraz tatil yapın.
İş-yaşam dengesini koruyun ve işteki zamanınızı her görevin önemine göre düzenleyin.
Kendinize her gün ne kadar iş yapacağınız konusunda bir zaman sınırı koyun ve hiçbir işi tamamlamamanıza neden olabilecek imkansız görevler veya olağanüstü işler için zaman kaybetmeyin.
Stres seviyelerini azaltmak için iş arkadaşlarınızla sohbet ederken diğerlerine fikirlerini ve yardımlarını sorun.
Eve iş götürmekten kaçının.
Boş günlerinizde rahatlamanıza yardımcı olabilecek bir hobi bulun.
Haftada 5 kez, seans başına en az 30 dakika egzersiz yapın.

Sosyal medyada harcadığınız zamanı azaltın


Çünkü bu sadece çok fazla zamanınızı almakla kalmaz, aynı zamanda çevrimiçi olanlara çok fazla dikkat etmek de strese neden olabilir. Ancak bu, herkesin tüm hayatı boyunca onları etkilemiş olabilecek bir şeyi ayarlama yeteneğine sahip olduğu veya insanların bizim yapamadığımız sayısız dış faktör de dahil olmak üzere kendi iş-yaşam dengesini yeniden düzenleyebilecekleri anlamına gelmez. Günlük yaşamınızı etkileyen fiziksel ve zihinsel semptomlarla sonuçlanan özellikle şiddetli belirtiler yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir uzmana danışmalı veya acil tanı ve tedavi için bir doktor randevusuna gitmelisiniz. Bu semptomları, sanki tedavi edilmezlermiş gibi sadece bir rahatsızlık olarak, işten sıkılma ve tükenmişlik sendromunun potansiyel olarak depresyona neden olabileceği gibi, tedavisi hem zor hem de karmaşık bir durum olarak gözden kaçırmayın.

Psikolog Fatime KARA