inci psikoloji

Pendik/İstanbul

Doğu Mahallesi Papatya Sokak Yurttan Apartmanı no:17 Dare: 2

0552 844 26 26

10.00 - 20.30

Okula Uyum Sürecinde Çocuklar ve Ebeveynleri

Okula uyum süreci tüm öğrenciler için çok önemlidir. Öğrenme üzerinde etkileri olan okula uyum süreci, öğrencilerin zorlukla başa çıkma ve stres yönetimi stratejilerinde aktif olarak rol oynamaktadır. Konu ile ilgili yapılan çeşitli araştırmalar, sağlıklı adaptasyon sonrası öğrencinin konuları hızlı ve verimli bir şekilde öğrendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, okula uyum sürecinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

Okula Uyum Sürecinde Ebeveynlerin Rolleri Nelerdir?

Ebeveynler, okula uyum sürecini iyi bir şekilde yönetmek isterler. Bu yüzden, günlük rutinlerde pek çok değişiklik yapmaları normaldir. Günlük rutin değişikliği, okula uyum sürecinde çocuklar için kafa karıştırıcı olabilir. Çocuklarının eğitim hayatının zorluklarıyla karşılaşma düşüncesine bağlı yoğun stres ve endişe duyan ebeveynler, bir profesyonelden yardım almaları gerekebilir. Okula uyum süreci her çocuk için benzersizdir. Ebeveynlerin ve çocukların bu konu ile ilgili sağlık uzmanından destek almaları sıklıkla görülmektedir.

Okula Uyum Sürecince Çocuklara Nasıl Davranılması Gereklidir?

Genellikle çocuklar, ebeveynlerinin olmadığı bir ortamda yalnız kaldıklarını hissedip korkabilirler. Ayrıca, alışkın olmadıkları bu yeni ortamda çok farklı kurallarla karşı karşıya kalırlar. Genel olarak, okula uyum sürecinin süresi, çocuk ve ebeveynlerinin deneyimlerine bağlı olarak bir ile üç hafta arasında sürmektedir. Ruh sağlığı uzmanları tarafından önerilen, ebeveynlerin uyum sürecince destek olmak için yapabileceklerinden bazıları şunlardır:

  • Ebeveynler ilk ders günü çocuklarını okula kendileri götürebilirler.
  • Sınıfları ve bahçeyi çocuklarıyla birlikte gezebilirler. Ayrıca, okulun bahçesinde onlarla çeşitli oyunlar oynayabilirler.
  • Öğretmenlerle ve okul çalışanları ile tanışarak okula uyum sürecinde yardım alabilirler.
  • Çocuklar okul stresi ile çeşitli uyku problemleri yaşayabilirler. Bu durumda çocuğun üstünde baskı kurulmaması tavsiye edilmektedir. Aksi taktirde uyku bozukluklarına yol açılabilir.
  • Sınıf arkadaşlarının ebeveynleri ile çocuklar için oyun saatleri planlanabilir.
  • Yapıcı ve nazik bir dille çocuklarla ilk ders günü hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Ek olarak, ilk ders gününden sonra da gün içerisinde ne yaptığı ile ilgili konuşma gerçekleştirmek de okula uyum sürecine faydalı olabilir.

Okula Uyum Sürecince Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ebeveynler çocuklarını okula kendileri bıraktıktan sonraki vedalaşma bazen zor olabilir. Genellikle yetişkinler çocuklarına “hemen geleceklerini” söylerler ya da onların dikkatinin dağılmasını bekleyip, daha sonra okuldan ayrılırlar. Ama, bu davranış çocuklarda pek çok rahatsızlığa sebep olabilir.
Ruh sağlığı uzmanları tarafından ebeveynlere çocuklarıyla güvene dayalı ilişkiler kurmaları tavsiye edilmektedir. Çocuklara belirli saatler içerisinde okulda olacakları ve daha sonra eve gelecekleri sağlıklı bir şekilde açıklanmalıdır. Ebeveynlerin bu süreçte kararlı olması gerekebilir.
Ebeveynlerin çocukları ile bazı durumlarda sınıfta kalmaları gerekebilir. Bu ihtiyacı çocukların kendileri belirleyecektir. Güvenilir bir ortamda bulunduklarını hissettikleri zaman ebeveynlere duyulan ihtiyaç azalabilir. Ek olarak, ebeveynler tarafından çocuklara her zaman onları arayabilecekleri ve yanlarına gidebilecekleri hatırlatılması gerekebilir. Bu hatırlatmalar, çocuklar için okula uyum sürecinde güven verici ve sakinleştirici olabilirler. Ayrıca, evde oynadığı bir oyuncağını okula götürmelerine izin verilebilir.

Okula Uyum Sürecinde İletişimin Önemi

Ebeveynlerin çocuklar ilkokul günlerinin nasıl geçtiğini anlatırken dikkatlice dinlenmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklara onlara karşılaştıkları sorunlarını ya da başarılarını anlatabilirler. Bu yüzden çocuklarla iletişim kurmak çok önemlidir. Oyun sırasında çeşitli sohbetler edilebilir.

Ebeveynlerin çocukları için ilk ders günü sonrası yapabileceği bazı davranışlar şunları içerir:

  • Öğretmenlerinin ve yakın arkadaşlarının isimleri sorulabilir.
  • Gün içerisinde yapmaktan zevk duydukları etkinlikler sorulabilir.
  • Yaşadıkları zorlukları anlatabilecekleri konusunda nazik bir şekilde cesaretlendirilebilir.
  • Derste neler öğrendikleri konusunda konuşulabilir
  • Yaptıkları sanatsal çalışmalara bakılabilir.

Okula uyum sürecince çocukların kendilerini rahat hissetmeleri gereklidir. Davranışları, duygu veya düşünceleri dikkatlice gözlemlenebilir ve not alınabilir. Ebeveynler tarafından öneriler dikkate alındığı zaman okula uyum süreci olumlu bir şekilde sonuçlanabilir.