Öfke, her bireyin sahip olduğu ve olması gereken temel duygulardan birisidir. Günlük yaşamımızda canımızı sıkan durumlar sonucu kimi zaman öfke duygusuna kapılabiliriz. Okulda, evde, iş yerinde, trafikte kapıldığımız öfkelendirici durumları örnek olarak verebiliriz. Bu tür olaylara karşı verilen tepkiler kontrollü olduğu zaman, öfke gayet de sağlıklı bir duygudur. Ancak öfke patlamaları, bu öfke duygusunu sözel ve fiziksel şiddete çevirebilir. İşte bu durumda, öfke patlaması sorunundan bahsetmeye başlıyoruz. Bu aşamada birey, gerekli tedaviyi almak adına bir psikolog desteğine başvurabilir.
Psikolog Analizlerine Göre Öfke Patlamaları
Öfkenin seviyesi, ufak bir tepkiden fiziksel şiddete kadar çeşitli yoğunluklarda yaşanan bir duygudur. Tıpkı diğer duyguların vücutta oluşturduğu fizyolojik ve biyolojik değişmlerinin olması gibi öfkenin de vardır. Bir birey, kendi vücudunda oluşan etkilerin farkında olarak o anda bu duyguya kapıldığını anlayabilir. Bu fiziksel belirtiler arasında;
- Nefes sıklığı artar, hızlı nefes alıp verme olur.
- Kalp atışı hızlanır,
- Kan basıncı ve tansiyon artar.
- Vücutta adrenalin salgılanması ile enerji artar.
- Uyaran olay sonucu, bu duygu harekete geçer,
- Zihin, bireyi “kaç yada savaş” durumuna hazırlar.
- Stres ve gerginlik başlar.
Psikolog Desteği ile Öfke Patlaması Tedavisi
Öfke kontrolü problemleri ile bir psikolog desteğine başvuran birey, kendisi ile yapılan görüşmeleri sonucunda bu durumunun sebeplerini öğrenir. Psikolog, bu bireye gerekli bir tedavi planı hazırlar. Genellikle bir psikolog, bu durumun tedavisi için Bilişsel Davranışçı Terapi tekniğine başvurur. Bireyin öfke patlamalarını tetikleyen düşüncelerini ve davranışlarını ele alarak ve çözümleyerek devam eden bu terapi yöntemi, bir psikolog için en etkili, bilimsel ve güvenilir yöntemdir.
Kontrol edilemeyen sık öfke patlamaları bireyin fiziksel ve zihinsel sağlığında sorunlar oluşturabilir. Bu sorunlara arasında mide rahatsızlıkları, kalp rahatsızlığı, solunum problemleri, sinir sistemi sıkıntıları, baş ağrıları, çeşitli duygusal rahatsızlıklar ve hatta intihara sürüklemek bile görülebilir.
Öfkemizi boşaltmak, bu öfkeyi bir yerlere zarar vermek ile vücuttan ve zihinden atmak psikolog görüşüne göre çok sağlıksız bir davranıştır. Öfke patlamaları sonucu birey kendi vücut sağlığına zarar verebileceği gibi, çevresindeki insalara da zarar verebilir ve bu durum çok çeşitli toplumsal sıkıntılara da yer açar.
Öfkemizin varlığının farkında olmak, kabullenmek ve kontrol etmek gereklidir. Bireyler toplumsal ilişkilerini kötü yönde etkileyen bu durum ile hayatlarını devam ettirmek zorunda değildir.Bireyler bu durumdan muzdarip ise, korkmadan ve çekinmeden bir psikolog desteğine başvurmalıdırlar.