inci psikoloji

Pendik/İstanbul

Doğu Mahallesi Papatya Sokak Yurttan Apartmanı no:17 Dare: 2

0552 844 26 26

10.00 - 20.30

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk, bireylerin tekrarlayan davranışlar yapmasına neden olan istenmeyen düşünce ve takıntılar modeline sahiptir. OKB, günlük hayatı olumsuz yönde etkiler ve görmezden gelindiğinde endişeleri daha fazla arttırır. Artan stres sonucu zorlayıcı eylemlerin daha fazla tekrarlandığı görülür.

Obsesif Kompulsif Bozukluğun Belirtileri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk, obsesyonları ve kompulsiyonları içerir. Ancak, bazı bireylerde sadece obsesyon ya da kompulsiyon semptomları görülebilir. Ek olarak, OKB semptomları geç fark edilebilir.

Obsesyon Belirtileri

Obsesif Kompulsif Bozukluk obsesyonları; tekrarlayan, ısrarcı ve istenmeyen düşünce ya da dürtülerin sıkıntıya neden olur. Başka şeyler düşünmeye ve yapmaya çalışıldığında zorlayıcı davranışlar gerçekleştirilir. Başlıca obsesyon temaları ve belirtileri şunlardır:

  • Kirlenme ve mikrop korkusu (Başkalarının dokunduğu eşyalara dokunamama)
  • Şüphe duymak ve belirsizliğe tahammül edememek
  • Simetrik düzene ihtiyaç duymak ve yoğun stres yaşamak
  • Korkular (kontrolü kaybetme, kendisine veya başkasına zarar vermek vb.)
  • İstenmeyen düşünceler (saldırganlık, cinsel ve dinsel vb.)
  • Kapının kilitlenmesi ve ocağın kapatılmasıyla ilgili şüpheler
  • El sıkışmak gibi takıntıları tetikleyebilecek eylemlerden kaçınmak

Kompulsiyon Belirtileri

Obsesif Kompulsif Bozukluk kompulsiyonları; gerçekleştirmeye zorlanma hissettiğiniz tekrarlayıcı davranışlardır. Bu tekrarlanan davranışlar, takıntılarla ilgili kaygıları azaltmak ve korkulan düşüncenin yaşanmasını önlemek içindir. Aşırı olan kompulsiyonlar, genellikle sorunlarla gerçekçi bir şekilde ilişkili değildir. Başlıca kompulsiyon semptomları şunlardır:

  • Ciltte kuruma gözlemlenebilecek kadar el yıkamak
  • Kapalı olduğundan emin olmak için fırını ve ocağı kontrol etmek
  • Elektrikli cihazların fişten çıkarılıp çıkarılmadığını defalarca kontrol etmek
  • Belirli kalıplarda saymak
  • Bir kelimeyi ve cümleyi sessizce tekrarlamak
  • Eşyaları aynı yöne bakacak şekilde düzenlemek

Obsesif Kompulsif Bozukluk Sebepleri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk, genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik çağında görülür. Fakat çocukluk çağında da görülebilir. Semptomlarının şiddeti yaşanılan yoğun stresle gittikçe artabilir ve zaman içerisinde belirtileri değişebilir. Obsesif Kompulsif Bozukluğun sebepleri ve geliştirme ya da tetikleme riskini arttıran faktörler ise şunları içerir:

  • Biyolojik sebepler (vücudun kimyası ve beyin fonksiyonları)
  • Genetik sebepler (aile üyelerinde OKB görülmesi)
  • Çevresel sebepler (korkular ve zorlayıcı davranışların aileden öğrenilmesi, travmalar)
  • Diğer ruh sağlığı hastalıkları (anksiyete, depresyon, madde bağımlılığı ve tik bozuklukları vb.)

Obsesif Kompulsif Bozukluktan Kaynaklanan Problemler Nelerdir?

OKB görülen bireyler, ritüel davranışlarını gerçekleştirmek için fazla zaman harcarlar. Sık el yıkamadan kaynaklı dermatit gibi cilt hastalıkları sorunu ile karşı karşıya kalırlar. Aynı zamanda OKB, bireylerin sosyal ilişkilerini, meslek ve eğitim hayatlarını da olumsuz yönde etkiler. Genel olarak, Obsesif Kompulsif Bozukluk bireylerin yaşam kalitesini düşürür. OKB görülen bireylerde, intihar düşünceleri ve davranışları da görülebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obsesif Kompulsif Bozukluk; depresyon ve şizofreni gibi diğer ruh sağlığı hastalıklarının semptomlarıyla benzer belirtilere sahip olabilir. Uzmanlar tarafından yapılan fiziksel ya da psikolojik muayeneler ve testler sonucu OKB teşhis edilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisi günlük yaşamı iyi yönetebilmeyi ve semptomları kontrol altına alabilmeyi sağlar. OKB semptomlarının ve belirtilerinin şiddetlerine bağlı olarak tedavi süresi değişebilir. Obsesif Kompulsif Bozukluk, psikoterapi ve ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir.
Psikoterapi; OKB teşhisi koyulan bireylere, korkulan nesneye ya da düşünceye karşı zorlayıcı davranışları yapma dürtüsüne karşı direnmeyi öğretebilir. Bireyler çaba göstererek ve pratik yaparak tekrarlayan zorlanmalarını yöneterek yaşam kalitelerini arttırabilirler. Psikiyatrik ilaçlar da Obsesif Kompulsif Bozukluk obsesyonlarını ve belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu ilaçlar uzmanlar tarafından bireyler için belirlenir. Pendik Psikolog randevuları alarak OKB teşhisi ve tedavisi için uzmanlarla görüşebilirsiniz.