inci psikoloji

Pendik/İstanbul

Doğu Mahallesi Papatya Sokak Yurttan Apartmanı no:17 Dare: 2

0552 844 26 26

10.00 - 20.30

KUM TERAPİSİ

Kum Terapisi, bir çeşit oyun terapisi tekniğidir. Bu terapi tekniğinde kum, su, minyatür oyuncak ve kum tepsisi kullanılır. Kum terapisi sözel olmayan, dışavurumcu bir tekniktir ve çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde kullanılabilir. Psikoterapide psikotik durumlar dışındaki tüm sorun alanlarında ve diğer terapi yöntemleri ile aynı dönemde de rahatlıkla kullanılabilir. Örneğin bir danışana hem bilişsel davranışçı terapi hem de kum terapisi yapılabilir.

Çocuklar Problemlerini Sözel Olarak İfade Etmekte Zorlanabilir

Bu durum sadece çocuklar için değil birçok yetişkin için de geçerlidir. Çoğu insan sorunları ile yüzleşme konusunda sıkıntı yaşar ve bu çok normal bir durumdur. Özellikle de ayrımcılık, şiddet ve travma gibi durumlarda… Bu noktalarda dışavurumcu teknikler (oyun terapisi, sanat terapisi, kum terapisi vb.) bireylerin yaşadıkları problemleri güvenli ve çoğu zaman bilinçdışı bir şekilde ifade etmelerini sağlar.
Örneğin; bir çocuğun tepsiye koyduğu vahşi hayvanlar gerçek hayatta şiddet gördüğü insanları temsil edebilir ya da seçtiği bir figürün etrafına ördüğü çitler güvenlik ihtiyacı olduğuna işaret edebilir.

Kum Terapisinde Terapi Süresi

Ortalama 50 ile 60 dakika arasında değişir. İlk 35-40 dakika tepside yaratıcılıkla başlar. Geri kalan sürede ise tablonun danışan için anlamı konuşulur. Terapist, danışana iki adet kum tepsisi (birinde kuru kum, diğerinde ıslak kum) sunar. Danışan hangi tepsiyi kullanacağını seçer. Tepsinin içi maviye boyanmıştır. Bu mavi renk deniz, nehir ve suyu temsil eder. Aynı zamanda terapist danışana yüzlerce minyatür (taş, oyuncaklar, deniz kabuğu, tarihi mekanlar vb. objeler) sunar. Danışan bu minyatürlerden istediklerini seçer ve tepside istediği sahneyi oluşturur. Bu sayede danışan, bu minyatürler yardımı ile kum tepsisinde çatışmalarını ve bilinçdışı süreçlerini yansıtır. Bununla birlikte birey travması ile güvenli bir biçimde yüzleşir, farkındalık kazanır, çatışmalarını çözer ve sonuç olarak bireyin iyileşme süreci başlar.

Psikolog Beyzanur Orduluoğlu