inci psikoloji

Pendik/İstanbul

Doğu Mahallesi Papatya Sokak Yurttan Apartmanı no:17 Dare: 2

0552 844 26 26

10.00 - 20.30

Hepimiz Sağlıklı Gelecek Nesiller İstiyoruz

Herkesin dilinde pelesenk olmuş ancak kimsenin de tam olarak nasıl olması gerektiğini bilmediği bir konu bu “gelecek nesil” olayı. Sağlıklı denilebilecek bir toplum oluşturmanın yararının ne boyutlara ulaşabileceğini belki de anlamamız gerekmektedir. Hedeflediğimiz şeyi bilelim ki, oraya giderken belli bir planımız olsun. Sağlıklı bir toplum, elbette sağlıklı bireyler ile mümkündür. Bir insanın psikolojik sağlığı, toplum içinde işlevsel bir şekilde yaşamaya elverişli ise, o toplumda sağlanabilecek düzeni hayal etmek, şu anda bulunduğumuz yerden pek mümkün görünmüyor. Tamam iyide, bunu nasıl yapacağız?
Sağlıklı bireyler yetiştirmenin tek ama tek yolu, sağlıklı ebeveynlerden geçer. Çoğumuzun zannettiğinin aksine en birincil ve en önemli eğitim ve öğrenmeler okulda değil, bir annenin sıcacık kollarında, bir babanın destekleyici yol göstericiliğinde gerçekleşir. Sağlıklı kişilik özelliklerine sahip olmak demek, diğer insanlarla sağlıklı iletişimler kurabilme yetisi demektir.

Bir Anne Çocuğunun İhtiyaçlarını Kararınca Karşılarsa

Bu çocuğun gelecekteki yetişkinlik hayatında, etrafındaki insanlara duyacağı güvensizlikler azalacaktır. Elbette bu, çocuğun çok kolay kandırılabilir birisi olacağı anlamına gelmez. Ancak bakım vereninden yeterli bakımı alamayan çocuklar, etrafındaki diğer insanlarla kurduğu ikili ilişkilerde de anlamlandıramadığı derecede büyük bir güvensizlik içinde yaşarlar. Bu da onun toplumda sağlıklı bir şekilde fonksiyon göstermesine büyük bir engel teşkil eder.
Aynı şekilde, babasının destekleyici ve yol gösterici yanını tecrübe edemeyen çocuğun, gelecekte kendisinin başarısız bir birey olacağına karşı inancı kuvvetlenecektir. Bu da kendi bireysel hayatını yoluna sokma, özgüven problemleri, kural tanımazlık ve otoriteler ile sorun yaşaması gibi pek çok büyük soruna yönlendirebilir. Tuvalet eğitiminde sürekli etrafında pervaneye dönen ebeveynlere sahip olan çocuk, büyüdüğü zaman cimrilik gibi zararlı kişilik örüntülerine sahip olabilir.

Tüm Bunların Çözümü Toplumu Nasıl Düzeltecek Peki?

Toplumsal olarak sağlıklı kişilik özelliklerine sahip olan bir ülkede, tartışmaların kavgalara evrilmesi çok daha zor olur. Trafik kurallarına uyum sağlanır. Okullarda verilen ve alınan eğitimin kalitesi katlanarak artar. Suç oranları düşer, uyuşturucu madde kullanımı yüksek oranda azalır. Hırsızlıklar azalır. Tembellik biter ve üretken ve kendini gerçekleştiren insanlar gelişir. Hem şehirlerde hem sınırlarda güvenlik sorunu kalmaz. Genetik bir sorun olmadıkça, insanların hastanelere gitmesini gerektiren durumların sayısı azalır, sağlık sistemi rahatlar.
Büyüklenmeci ve gaddar politik düzenler oluşamadan yok olur. Öfke sorunu olan insanların sayısı giderek azalacağı için, verilen kararlar sağlıklı hale gelir. Bunun akabinde gerçekleşecek olaylar da çok daha işlevsel ve üretken olur. İki sağlıklı toplum arasında kavga ve savaş olmaz. Anlaşmazlıklar olmaz. Hakkını arayan hakkını bulur. Haksızlık sayısı çokça azalır. İşte bu durum, sağlıklı psikolojinin sağlıklı topluma ve sağlıklı dünya düzenine giden yolun sadece bir kısmı…
Evet, tüm bunların hepsi, evlatlarımızı severek, destekleyerek, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayarak mümkün. Ütopya gibi gelse de, herkes kendi üzerine düşeni yapmaktan geri durmamalıdır.

Psikolog Oğuz Demir