Erteleme hastalığı, 21. yüzyılın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre istisnalar hariç her 4 kişinin 2’si yapması gerekenleri ertelemeye meyilli hareketlerde bulunuyor. Bu durum belirli kurallar ve düzen halinde başa çıkılabilecek bir durumdur. Erteleme hastalığının görüldüğü kişilerdeki yaygın belirtilerden biri mükemmeliyetçiliktir. Her şeyin mükemmel olmasını istedikleri için hiçbir işe başlamamaları belirtiler arasında en yaygınıdır. Erteleme hastalığı, yapılan iş sonucunda ortaya mükemmel bir sonucun çıkmamasından korkulduğu için meydana gelmektedir. İşin sürekli olarak ertelenmesi de belirli bir noktadan sonra bir daha bahsinin bile geçmeyerek rafa kaldırılmasına sebep olur.
Bu durum öğrenciler arasında da oldukça yaygın görülmektedir. Özellikle de okullardaki sınav dönemlerinde bir türlü ders çalışmaya başlayamayan, son güne bırakan öğrenciler bu dertten mustariptir. Bu tip durumlarda hiç zaman kaybetmeden destek almak oldukça önemlidir. Aksi durumda erteleme hastalığı, öğrencinin okul hayatını ve doğal olarak geleceğini etkileyecek sorunlara yol açabilir. Erteleme hastalığı sebebiyle zaman doğru yönetilemeyeceği için belirli bir noktadan sonra tüm işlerin üst üste gelmesi çok doğaldır. Bu da bireylerdeki zaten halihazırda çok az olan motivasyonun tamamının yok olmasına sebebiyet verir. Bu sebeple erteleme hastalığı olan kişilerin en kısa sürede tedavi altına alınması oldukça mühimdir. Erteleme hastalığı, doğru şekilde tedavi edildiğinde üstesinden gelinebilen psikolojik bir ruh halidir.
Erteleme Hastalığının Sebepleri
İnsanların büyük çoğunluğunda da görüldüğü üzere yapılması gereken bir iş varken her zaman stres de vardır. Ancak erteleme hastalığı olanlar hem bu stresi yaşarlar hem de işi yapmamaya devam ederler. Bu, kronik bir erteleme durumu olarak da adlandırılmaktadır. Erteleme hastalığının sebepleri herkeste olabilecek tembellik ve üşengeçlik gibi durumlardan ziyade farklı sonuçlarda aranmalıdır. Bu durum altında birden çok sebebin yattığı bir bozukluk olarak görülerek en kısa sürede bir uzmandan destek alınmalıdır. Uzman psikologdan alınacak destek, düzenli seanslarla erteleme hastalığının giderilmesini sağlayacaktır.
Yapılacak olan her işi mümkün olan en son ana kadar erteleyen kişilerin belli sebepleri vardır. Bu sebepler arasında; mükemmeliyetçilik, motivasyon ve güç kaybı, yanlış zaman yönetimi ve yetersiz hissedilmesi sayılabilir. Tüm bu sebeplerin sonucunda da erteleme hastalığı denen bir bozukluk meydana gelmektedir. Erteleme hastalığının tedavi edilmesi için öncelikle bireyin bu durumun farkında olması gerekir. Birey bu durumun farkında değilken dışarıdan herhangi birinin söylemesi hiçbir etki yaratmayacaktır.
Erteleme Hastalığını Yenmek
Erteleme hastalığını yenmenin en kesin yollarından biri Pendik psikolog ile görüşmektir. Psikolog yardımıyla bu bozukluk belirli seanslar sonrasında oldukça büyük oranda azalacaktır. Halihazırda azalmış olan bu bozukluk da zaman geçtikçe ortadan kaybolacaktır. Bu sebeple erteleme hastalığını yenmenin ilk ve en önemli yolu psikoloğa gitmektir. Erteleme hastalığını yenmenin bir diğer yolu da kişinin kendisidir. Mental açıdan güçlü durmak ve sürekli olarak belirli hedefler koymak bu hastalığı yenmek için idealdir.
Koyulan hedeflere ilerlemek ve mental sağlığın dengesini korumak oldukça önemlidir. Bir işe başlamadan önce dikkat dağınıklığına sebep olan eşyaları ve nesneleri ortamdan uzaklaştırmak da gereklidir. Tüm bunların yanı sıra mükemmeliyetçilik durumunun da ortadan kaldırılması oldukça mühimdir. Mükemmeliyetçi olmadan yalnızca sorumluluklarının bilincinde olunması gerektiği bilinirse erteleme hastalığını yenmek çok daha kolay bir hal alacaktır. Bu sebeple bireylerin tüm bunların farkında olması gerekir. Erteleme hastalığı ile başa çıkmak sanıldığından daha kolaydır, uzman psikolog seansları sayesinde en kısa sürede yenmek mümkündür.