Bir bireyin hayatı boyunca sahip olacağı kişiliği yani dolayısıyla seveceği, sevmeyeceği her şey, vereceği kararlar, düşünce yapısı ve yaklaşım biçiminin büyük bir kısmı çocukluk dönemlerinde bir temele oturtuluyor. Bu artık hepimizin bildiği yadsınamaz bir gerçek. Ancak bu durum, ilerleyen yaşlarında içinden geçeceği evrelerin önemini azaltmıyor. Ergenlik dönemlerindeki bir birey adeta çocukluk dönemlerinde öğrendiği kişilik ve yaklaşımlarını, ergenlik döneminde test eder. Sanki bir deneme sürümü gibi, kendi benliğini dış dünyada test etme süreci içinde, kendisinin kim olduğu ve nasıl bir insan olmak istediğini bulmaya çalışır. Kendimize bir kimlik kazanmaya çalışma dönemidir ergenlik.
Ergenlik Dönemi Hakkında Yetersiz Bilgi Edinmek
Ergenlik döneminde yaşadığı sıkıntılar sonucunda İnci Psikolojik danışmanlığıma başvuran gençlerin hemen hemen hepsi, ergenlik sürecinin aslında ne olduğu konusunda çok yetersiz bir bilgi birikimine sahipler. Toplumumuzdaki pek çok aile, ergenlik sürecini yalnızca fiziki değişimlerden ibaret sanmaktadır. Bu yüzden de, bu süreçteki bir bireyin içinden geçmekte olduğu psikolojik değişimleri ne yazık ki ya küçümserler ya da tamamen göz ardı ederler. Bu zorluklar karşısında ailesinden yeterli bilgilendirme ve desteği göremeyen ergenler ise, soluğu okuldaki ve ya mahallesindeki arkadaşlarına kaçmakta alır. Ne yazık ki, o arkadaşları da kendi ailelerinden aynı bilgisizliği ve ilgisizliği gördükleri için, kendi içlerinde birbirlerine yanlış bilgiler sunmaya ve birbirlerini istemeden de olsa yanlış yönlendirmeye başlayabilirler.
Bu Durumlar Karşısında Ne Yapmalıyız?
Hepimizin de onay vereceği gibi, bir ebeveyn olmak yalnızca çocuğu bu dünyaya getirmek ile bitmiyor. Güzel bir ebeveyn olmak istiyorsak, onun yetişkinlik dönemine ulaşıncaya kadar fiziksel ihtiyaçlarını giderdiğimiz gibi, psikolojik ihtiyaçlarına da kulak kabartmak durumundayız. Aksi takdirde bizden uzaklaşan evlatlarımız bizimle bir şey paylaşmaktan kaçınacaklar ve yanlış bir bilgi birikimi ile hayatlarına devam etmek zorunda kalacaklardır. İyi birer ebeveyn olmak için, hem çocukluk döneminde hem de ergenlik dönemindeki evlatlarımızın psikolojik ihtiyaçlarını güzelce öğrenmeliyiz. Bu ihtiyaçlarını giderirken, evladımızın düşüncelerini ve duygularını yok saymadan, güzel bir dil ile yaklaşmaya çalışmalıyız. Eğer bu bilgileri kendi başımıza öğrenmekte zorluk çekiyorsak, bir bilene, bir uzmana danışmaktan çekinmemeliyiz. Bu sayede, o hepimizin arzuladığı güzel ve tatmin edici bir hayatı yakalamak biraz daha kolaylaşacaktır.
Bu aşamada ise sizlere yardımcı olmak beni çok mutlu edecektir.
Evlatlarınızı ve kendinizi sevin dostlar.
Yazan: Oğuz