Depresyon, bireylerde yaygın olarak görülen ciddi bir duygudurum bozukluğudur. Bireylerin günlük aktivitelerini ve düşünce biçimlerini olumsuz yönde etkileyen pek çok depresyon türü bulunmaktadır. Başlıca depresyon çeşitleri şunlardır:
- Majör Depresyon: Genellikle en az 2 hafta süren bu depresyon türü bireylerin çalışma, uyuma, iş yapma ve yemek yeme becerileri olumsuz yönde etkiler.
- Kalıcı Depresif Bozukluk (Distimi): Genellikle en az 2 yıl boyunca ya da daha fazla süren Kalıcı Depresif Bozukluk, depresyonun şiddetli belirtilerini içermektedir.
- Doğum Sonrası Depresyon (Perinatal depresyon): Kadınlarda hamilelik sırasında ya da doğum sonrasında görülen majör depresyon türü olarak bilinir.
- Mevsimsel Depresyon: Mevsimlerin değişimi ile bireylerde yoğun mutsuzluk ve yorgunluk görülmesine neden olan depresyon türüdür.
- Psikotik Depresyon: Bireylerin, sanrılar veya halüsinasyonlar gibi psikoz semptomları yaşadığı şiddetli bir depresyon türüdür.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyonun teşhisi için semptomlarının en az iki hafta boyunca bireylerde görülmesi gerekir. Semptomların şiddeti, sıklığı ve ne kadar sürdüğü depresyonun derecesine bağlı olarak değişir. Başlıca depresyon belirtileri şunları içerir:
- Konsantre olmada, hatırlamada veya karar vermede yaşanılan zorluklar
- Uyumakta zorluk, sabah erken uyanmak veya aşırı uyumak
- İştahtaki değişiklikler veya planlanmamış kilo değişiklikleri
- Ölüm veya intihar düşünceleri veya intihar girişimleri
- Net bir fiziksel nedeni olmayan ağrılar
- Yoğun bir şekilde üzgün hissetmek ve endişeli olma durumu
- Umutsuzluk veya karamsarlık duyguları hissetmek
- Sinirlilik olma durumu, hayal kırıklığı veya huzursuzluk duyguları ile mücadele etmek
- Suçluluk, değersizlik veya çaresizlik hissi
- Hobilere ve aktivitelere ilgi kaybı yaşamak
- Azalan enerji durumu ve yorgunluk hissi
Depresyonun Risk Faktörleri Nelerdir?
Depresyon, günümüzde en yaygın olan ruhsal rahatsızlıklardan biridir. Depresyona yönelik yapılan araştırmalar sonucu; bazı genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin depresyonun semptomlarına sebep oldukları görülmüştür. Ek olarak depresyon; çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik çağı olmak üzere hayatın her evresinde görülebilir. Depresyonun başlıca risk faktörleri şunları içermektedir:
- Ailede depresyon görülen birey ya da bireylerin olması durumu
- İstismar, kayıp, ölüm ve ihmalkârlık gibi şiddetli travmalar
- Diyabet, kanser, kalp ve Parkinson gibi bazı ciddi hastalıklar
- Yoğun stres
- Psikiyatrik ilaç kullanımı
Depresyon Nasıl Teşhis Edilir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzmanlar tarafından genellikle psikoterapi ve psikiyatrik ilaçlarla tedavisi uygulanan depresyonun erken teşhisi ve tedavi sürecinin başlangıcı çok önemlidir. Elektrokonvülsif Terapi ve Beyin Stimülasyonu Terapileri de depresyon tedavisinde kullanılan diğer seçeneklerdir. Bireyler için en uygun depresyon tedavisi yöntemi, psikolog ve psikiyatrist gibi sağlık uzmanları tarafından belirlenir.
Psikoterapi, bireylere depresyonun yol açtığı çeşitli semptomlarla başa çıkabilmesi için uygulanır. Hızlı müdahalenin gerektirdiği durumlarda ise Elektrokonvülsif Terapi uygulanırken, ilaca dirençli depresyon tedavileri için ise Beyin Stimülasyonu Terapileri uygulanabilir. Ayrıca, gerekli durumlarda aile bireylerinin de yer aldığı grup terapisi de uygulanabilir.
Antidepresanlar, depresyon semptomlarını hafifletmek için yaygın olarak kullanılan psikiyatrik ilaçlardır. Bireylerin beyninin belirli kimyasalları kullanma şeklini iyileştirmeye yardımcı olabilen antidepresan, aynı zamanda duygudurumda yaşanan dengesizlikleri de kontrol almaya yardımcı olabilir. Ek olarak, antidepresan psikiyatrik ilaçlarının pek çok çeşidi bulunmaktadır. Depresyonun derecesine ve sıklığına bağlı olarak psikiyatrik ilaçlar belirlenir ve kullanıma başlanır.
Antidepresan psikiyatrik ilaçlarının uyku, iştah ve konsantrasyon problemlerine yol açtığı gözlemlenmiştir. Sağlık uzmanına danışılmadan psikiyatrik ilacı kullanılmamalı veya kullanımı bırakmamalıdır. Depresyon semptomları ile mücadele edebilmek için dengeli beslenilmesi ve düzenli egzersizler yapılması tavsiye edilmektedir. Kartal Psikolog randevuları alarak depresyon ile ilgili sağlık uzmanlarından detaylı bilgi alabilirsiniz.