inci psikoloji

Pendik/İstanbul

Doğu Mahallesi Papatya Sokak Yurttan Apartmanı no:17 Dare: 2

0552 844 26 26

10.00 - 20.30

Borderline Kişilik Bozukluğu’da Psikolog Desteği

Borderline kişilik bozukluğu, kişinin düşünce ve algılama biçiminde çevresinde yaşayan diğer insanlar ile olan ilişkisinde sorunlara yol açan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın isminde geçen “borderline” kelimesinin anlamı “sınırda” olarak tercüme edilebilir. Bu rahatsızlığa sahip insanlar, hayatlarında var olan kişilere karşı ya çok negatif, yada çok pozitif duygular beslerler. Yani ortası yok gibidir. Hayatlarında var olan bu sürekli gel-git dolu ikili ilişkiler sonucu hem kendileri zarar görmektedir, hem de etrafındaki diğer insanlar bu durumdan olumsuz etkilenmektedirler. Erken yetişkinlik döneminde kendisini göstermeye başlayan bu rahatsızlık, çocukluk döneminden başlayan gelişimsel bir rahatsızlıktır. Çocuğun ebeveynleri ile olan sağlıksız ilişkileri sonucunda bu rahatsızlık, yıllar içinde yavaş yavaş gelişmeye başlar.

Psikolog, bu belirtileri nasıl gözlemler?

Borderline kişilik bozukluğu sahibi olan kişilerde, hızlı ruh hali değişimleri gözlemlenir. Psikologlar, bu rahatsızlığa sahip insanların sık sık yaşamlarındaki rollerini, aslında kim olduklarını ve hangi amaçla var olduklarını sürekli olarak sorgulayan, katlanılması zor düşünceler içerisinde yaşadıklarını, araştırmaları ve gözlemleri sonucunda belirlemiştir.. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde;

-Anlık ruh hali değişimleri, duygudurumda dengesizlik hali,
Kendini boşluktaymış gibi “hissiz” hissetme,
-İntihara meyilli mükerrer hareketler,
-İdealleştirme ve değersizleştirme kutupları arasında gidip gelen dengesiz kişiler arası ilişliler,
-Artmış terk edilme korkuları ve bu konularda oluşturulan gerçek dışı senaryolara inanç
-Öfke kontrolü veye öfkeyi kontrol etmekte uygunsuz zorlanma, sık sık dışa vurma
-İntihar dışı alanlarda da kendine zarar verme konusunda dürtüsellik (çok para harcama, cinsellik, madde kullanımı, agresifçe araba kullanma)
-Stres anında nükseden gelip geçici paranoyak düşünceler
-Kimlik karmaşası ve benlik kavramındaki eksiklikler, kim olduğu konusunda tutarsız düşünceler.

Borderline Kişilik Bozukluğu’na Psikolog Müdahalesi

Borderline kişilik bozukluğunun tanısı, alanında uzman psikiyatri doktor ve psikolog ile yapılacak görüşmeler sonucnuda, bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerden bazı testlerin doldurulması ve sistematik bir değerlendirme sonucunda yapılır. Bu görüşmelerde psikolog, kişinin tıbbi geçmişi ve semptomların incelenmesi esas alınır. Borderline kişilik bozukluğu, erken yetişkinlik döneminde baş göstermeye başlar. Bu yüzden, çocuk ve ergenlere borderline yanısı koyulmaz. Psikolog veya psikiyatrist, tedavi sürecinde psikoterapi yöntemlerini uygular. Gerekli görünen bazı vakalarda ise ilaç tedavisi, genel tedavi sürecine eklenebilir. Psikolog veya psikiyatrist, danışanın can sağlığından şüphelendiği takdirde, danışan için gerekli hastanelere yatırılmasını uygun görebilir. Terapi ve tedavi süreçlerinde amaçlanan hedefler;

  • Kişinin hayatını normal düzeyde devam ettirebilmesi için gereken işlevsellik
  • Dürtüsel durumların kontrol altına alınması
  • Kişiye empati becerisinin kazandırılması sonucu ikili ilişkilerin düzenlenmesi,
  • Rahatsızlık hakkında bilgilendirme yapılması,
  • Kişide rahatsızlık uyandıran duygu ve düşünce kalıplarının yönetilmesi

Borderline kişilik bozukluğu, hastanın hayat tatminini pek çok yönden negatif açıdan etkileyen ve kişinin kendisine fiziksel hasarlar vermesine kadar ulaşabilecek durumları olan, şakası dahi olmayan bir durumdur. Bu sebebe bağlı olarak, bu rahatsızlığın belirtilerini gösteren bireylerin, yetkin bir sağlık kurumuna başvurmaları ve ihtiyaçları olan testlerin yaptırılması yararlı olacaktır. Artık kafamızın içinde bizi sürekli kemiren bu düşünceler ile hayatımızı sürdürmek zorunda değiliz. Bu yüzden çekinmeden, korkmadan gerekli mercilere başvurmak, yardım talep etmek bir bireyin en temel hakkıdır.

Psikolog Oğuz Demir